Lejonkungen

Lejonkungen, eller The Lion King som den heter internationellt, är inte bara en tecknad Disney-film, utan också en mycket populär musikal. Filmen kom ut 1994 och musikalen hade premiär 1997.

Lejonkungen Handling

LejonkungenLejonkungen utspelar sig i Afrika, i ett påhittat område vid namn Lejonriket. Här är det lejonen som styr. Simba är huvudkaraktären, ett litet lejon som föds i början av filmen. Hans pappa är kung Mufasa och hans mamma heter Sarabi. Musafas lillebror Scar planerar att döda Musafa och på det viset ta över tronen. Simba är en mycket nyfiken lejonunge, som när han blir äldre, trots förbudet, besöker elefantkyrkogården som han har hört talas om. Med sig på färden tar han sin kompis Nala. Här blir de jagade av hyener och gnuer, allt arrangerat av den onde Scar. I tumultet dör pappan och Scar lurar Simba att tro att det är Simbas eget fel. Lejonungen rymmer från Lejonriket och Scar försöker återigen att sätta hyenorna på honom för att döda honom. Scar utnämner sig till kung, men Simba får hjälp av vårtsvinet Pumbaa och surikaten Timon  och blir bortadopterad. Här lär han sig den klassiska frasen ”Hakuna Matata”, vilket är swahiliska för ”Inga bekymmer”. Slutligen lyckas Simba störta kung Svar och blir rättmätig kung. Lejonkungen.

Lejonkungen som musikal

Lejonkungen på Minskoff Theatre, Broadway
Lejonkungen på Minskoff Theatre, Broadway

Lejonkungen har verkligen gjort succé som musikal. Musiken i musikalen är skriven av Elton John och Tim Rice. Premiären gick av stapeln på Broadway 1997 på New Amsterdam Theater. 1999 sattes The Lion King upp på West End´s Lyceum Theatre i London där den fortfarande går. Det fanns även en kanadensisk produktion som spelades i Toronto, samt en australiensk, en koreansk och en tysk. I Afrika hade Lejonkungen premiär 2007, i Johannesburg, Sydafrika. Flera andra länder har iscensatt musikalen och alla har de blivit riktiga storsäljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *