Dirty Dancing

De flesta har nog sett den mycket populära filmen Dirty Dancing som kom 1987 och många tonårsflickors hjärtan har satts i brand av den romantiska kärlekshistorien mellan Johnny och ”Baby” ? (inspiration till dansande emojis från emoji.se).

Handling

Dirty Dancing är en amerikansk film som utspelar sig 1963. Tonårstjejen Frances (med smeknamnet ”Baby”) följer med sina föräldrar på semester till ett pensionat. Baby (spelad av Jennifer Gray) och hennes äldre syster kommer inte överens och de övriga gästerna är bara gamla pensionärer. En dag stöter dock Baby på ett gäng ungdomar som i ett hus dansar provocerande till tonerna av en ny och fräck musik. Den mest lysande stjärnan är Johnny, (spelad av Patrick Swayze) som i början inte tycker att Baby ska hänga med gänget på grund av sin låga ålder. Han ger dock med sig och börjar ge danslektioner, under tiden finner de varandra. Allt kulminerar i en dansuppvisning som Baby i hemlighet för sina föräldrar har gått med på att uppträda på tillsammans med Johnny, då den ordinarie danserskan blivit sjuk. Hennes föräldrar får reda på detta och blir rasande, men veknar till slut då de själva får se paret uppträda.

Filmen resulterade i ett omåttligt populärt soundtrack, med bland annat hitlåten (I´ve had) the Time of My Life, som vann en Oscar samma år som filmen hade premiär. 2004 kom uppföljaren, Dirty Dancing: Havana Nights.

Dirty Dancing som musikal

Dirty Dancing har resulterat i många musikaluppsättningar, både i Sverige, London, USA och Tyskland. Siffror från 2008 visar att över 350 000 personer har sett musikalen bara i London och under premiären hade den det högsta förköpsantalet på biljetter i historien. 2012 har den premiär som musikal på Chinateatern i Stockholm och intresset är enormt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *