Phantom of the Opera

Phantom of the Opera är en av de mest populära och mest sedda musikalerna, och baserar sig på den franska romanen Le Fantôme de L´opera, skriven av Gaston Leroux i 1910. Musiken är skriven av Andrew Lloyd Webber och själva premiären tog plats 1986 i London på Her Majesty´s Theatre.

Handling

Handlingen utspelar sig på operahuset i Paris, på sent 1800-tal. Huvudpersonen är den mystiske och fruktansvärt vanställde fantomen, som den vackra och naiva sopranosångerskan Christine Daaé blir besatt av. Även fantomen förälskar sig i sångerskan, så pass att han är redo att till och med döda för hennes skull. Konkurrensen gestaltar sig i form av den totala motsatsen till honom, nämligen den stiliga Raoul som har varit vän med Christine sedan de var små. Triangeldramat är ett faktum. Flickan slits mellan de två männen, mellan passion och djup kärlek, och ställs slutligen inför fantomens krav: hon måste välja. Hon väljer Raoul och lämnar fantomen bakom sig. I slutscenen försvinner fantomen mystiskt, det enda han lämnar efter sig är den mask som han har burit för ansiktet.

Olika uppsättningar av Phantom of the Opera

Phantom of the Opera är som sagt en av de största succéerna inom musikalindustrin genom historien. Sedan 1986 har den spelats i London och sedan 1988 på Broadway. Föreställningarna är i stort sett alltid utsålda. Flera av låtarna i musikalen är mycket kända, som sången med samma titel som musikalen, Music of the Night, Whising You Were Somhow Here Again, Think of Me och All I Ask Of You. Förälskelsen mellan skönheten och odjuret är också ett klassiskt upplägg som lockat många. Även själva tekniken under föreställningarna har sedan starten hållit mycket hög klass och i vissa fall varit banbrytande. Många stora rockgrupper, som Nightwish och Iron Maiden, har själva gjort egna varianter av de kända låtarna.

One thought on “Phantom of the Opera”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *