Hair

VW Buss Hippie StylePremiären av musikalen Hair ägde rum 1967 i New York. Föreställningen handlar om hippiekulturen och flower power och är skriven av Gerome Ragni och James Rado. Musiken står Galt MacDermot för. Ett år senare flyttade man Hair till Broadway och Biltmore Theatre där den spelades närmare 2000 gånger.

Handling

I Hair får man följa en grupp politiskt aktiva, långhåriga hippies på 60-talet, som lever ett riktigt bohemliv i New York. Huvudpersonerna är Claude, Berger och deras rumskamrat Sheila, som tillsammans med övriga vänner försöker hitta balans i livet, kärleken och den sexuella revolutionen, kontra deras avsky mot Vietnamkriget och sina konservativa föräldrar och samhället. Claude ställs inför valet att fortsätta kämpa emot eller ge upp och riskera sitt liv i kriget. Droger och hallucinationer blandas in i föreställningen och leder till att Claude bestämmer sig för att ändå delta i kriget. Det sista publiken ser är Claude liggandes på en svart filt, medan sången ”Let the Sunshine In” spelas.

Olika uppsättningar av Hair

Musiken och handlingen i Hair skapade stort rabalder då den kom, speciellt när det gällde nakenheten och drogerna i vissa scener. Hair glorifierar den sexuella revolutionen och friheten, vilket givetvis provocerade USA. Rasproblem är ett annat av de teman som är störst i musikalen. Flera av låtarna i musikalen har blivit enorma hitlåtar, som ”Let the Sunshine In”, ”Aquarius”, ”Easy to Be Hard” och ”Good Morning Starshine”. Till Sverige kom Hair 1968, där den spelades i Stockholm på Scala, vilket också var själva Europapremiären. I London hade Hair premiär lite senare samma höst, med samma team bakom sig som i Broadway produktionen. I många av de versioner som sänts i andra länder än USA har man ändrat något på vissa delar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *