Les Miserables

En av de mest klassiska musikalerna är Les Miserables, en fransk musikal skriven av Alain Boublil och Claude-Michel Shönberg. Första gången den hade premiär var 1980 i Paris, men sedan dess har uppsättningen förändrats till stor del. Musikalen baserar sig på romanen med samma namn, skriven av Victor Hugo.

Handling

Les Miserables utspelar sig under tidigt 1800-tal och här får vi följa ett antal franska karaktärer och dess liv över en 20 år lång period, med start 1815. Handlingen fokuserar kring den förrymde fången Jean Valjean och hans försök till återupprättelse efter 19 år i fängelse. Valjean startar så småningom en fabrik och blir borgmästare. En före detta fångvaktare, Javert, från hans tid i fängelset dyker dock upp och startar jakten på den gamle fången. Javerts anser att en brottsling alltid är en brottsling som ska sona sina brott. Tillsammans med sin vän, flickan Cosette, flyr Valjean till Paris.

I Paris förälskar sig Cosette i studenten Marius som hon gifter sig med. Javert tar sig också han till Paris för att fortsätta jakten. Under en scen räddar Valjean Mairus från att dö. I slutet av Les Miserables är Valjean gammal och dör slutligen efter att alla trådar slutligen vävs samman och historien får sina frågetecken upplösta.

Olika uppsättningar av Les Miserables

Den engelska versionen av Les Miserables kom först 1985, med engelska sånger och rejält omarbetad. Premiären var på Barbican Arts Centre i London, men efter ett par veckor flyttades den till Palace Theatre i West End, där den gick ända fram till 2004. Idag spelas Les Miserables på Queen´s Theatre och originaluppsättningen har spelats över 9000 gånger.

I Sverige har Les Miserables spelats bland annat på Cirkus i Stockholm 1990, Göteborgsoperan år 2000 och på Malmö Musikteater i 2001.

One thought on “Les Miserables”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *