Romeo och Julia

Vem känner inte till det klassiska romantiska dramat Romeo och Julia? Berättelsen kan vara den mest kända kärlekssagan och mängder av pjäser, operor och filmer bygger på det olyckliga paret. Orginaltiteln lyder ”The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet och författaren är ingen mindre än William Shakespeare, som skrev skådespelet 1595-1596.

Handling

Det unga kärleksparet Romeo och Julia kommer från två olika adelsfamiljer i Italien. Familjerna ligger i fejd med varandra, varför det är totalt förbjudet för de två älskande att vara med varandra. Trots det gifter de sig i hemlighet, i hopp om att det ska sluta fred mellan familjerna. Detta blir inte fallet, istället råkar Romeo i mer stridigheter och är tvungen att överge Julia. Slutligen bestämmer de sig för att rymma. Julia möter ensam upp den munk som vigde dem och får en dryck av honom som försätter henne i ett dödsliknande tillstånd i två dygn. När Romeo hittar henne tror han att hon är död på riktigt och ser ingen annan utväg än att också ta livet av sig själv. Julia vaknar så småningom upp och ser sin döde make bredvid sig, varefter hon också tar sitt liv. Skådespelet slutar med orden ”Aldrig har det funnits en historia om mer olycka, än den om Julia och hennes Romeo”

Musikaler om Romeo och Julia

Ett flertal musikaler har satts upp om eller baserad på Romeo och Julia, både i Sverige och utomlands. Den allra mest kända i modern tid är nog amerikanska musikalen West Side Story, som starkt inspirerats av berättelsen. Under senare år har Romeo och Julia uppförts som musikal på bland annat Göta Lejon i Stockholm, på Norrbottensteatern i Luleå och i London på Piccadilly Circus (Romeo and Juliet – the Musical).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *